Asafoetida, nebo-li čertovo lejno, je pryskyřice z kořenů tropických stromů rodu Ferula. Tento neobvyklý český název získala pro svou velmi specifickou vůni, která se ale při tepelné úpravě ztratí. Po opražení na malém množství tuku vůně a chuť tohoto koření připomíná směs cibule a česneku. Užití je především ve vegetariánské kuchyni. V tradiční indické medicině se používá jako podpůrný prostředek při nadýmání a bronchitidě.
Chuť a vůně
Po tepelné úpravě připomíná česnek a cibuli.
Druh kuchyně, ve které se čertovo lejno s oblibou používá
Na co se čertovo lejno většinou používá
Kde se pěstuje
Indie, Asie, Egypt
Na co se používá
Na indické karí pokrmy, čatní, do polévek, omáček, skvěle ochutí mořské plody a ryby, zeleninu, luštěniny, rýži, ale i mletá a pečená masa.
Příprava
Vhodná je úprava smažením na přepuštěném másle (ghí).
Upozornění
Asafoetida se nedoporučuje pro těhotné a kojící ženy a malé děti. Protože asafoetida ovlivňuje krevní tlak a ředí krev, lidé kteří užívají léky na krevní tlak nebo na ředění krve by se měli tomuto koření vyhnout.
Země původu
Indie
Čertovo lejno nabízíme v těchto variantách