Celerová semínka mají podobnou aromatickou a svíravou chuť jako ostatní části celeru. Jejich pikantní, zemitá a hořká chuť se skvěle hodí k rajčatům a další zelenině a proto se s oblibou přidávají do kečupu, omáček, dresinků a marinád. Společně s dalším kořením se výborně snoubí s rybami, korýši a drůbeží, ale i vejci, sýry, bramborovými a zeleninovými saláty. Celerová semínka jsou nezbytná při přípravě pravého koktejlu Bloody Mary.
V receptech často narazíte na tzv. celerovou sůl, což je směs celerových semínek a soli, kterou si snadno vyrobíte doma.
Pokud semínka celeru pomelete, zvýrazní se jejich hořkost.
Chuť a vůně
aromatická a jemně nahořklá, s nádechem muškátového oříšku, citronu a petrželky
Druh kuchyně, ve které se celer s oblibou používá
Na co se celer většinou používá
Kde se pěstuje
Evropa, Asie, Amerika
Na co se používá
Přísada do zelí, zeleninových salátů, dresinků. Směs celerových semínek a soli (celerová sůl) je výborná také do hamburgerů, bramborového a tuňákového salátu, omáček, pomazánek a marinád na grilovaná masa.
Země původu
Česká republika
Celer nabízíme v těchto variantách