Bobkový list patří k základním kořením české i světové kuchyně. Dobře podporuje trávení a proto se obvykle přidává k těžším pokrmům. Hlavní prim hraje při vaření polévek, omáček a marinád a těžko si tak bez něj můžeme představit třeba svíčkovou nebo rajskou omáčku.
Bobkový list se skvěle hodí téměř ke všem druhům masa s omáčkou, guláši nebo houbám. A pokud holdujete vegetariánské kuchyni, určitě jej zkuste přidat k tofu nebo jiným alternativám masa. Pokud nechcete v hrnci lovit bokové listy, můžete použít mletou variantu tohoto koření, která vám ušetří pátrání naběračkou v hustých omáčkách.
Kromě vaření je bobkový list důležitý i při nakládání zeleniny do octa, jako jsou okurky, zelí nebo houby.
Chuť a vůně
Lehce nahořklá chuť s tóny muškátového oříšku a kafru.
Druh kuchyně, ve které se bobkový list s oblibou používá
Na co se bobkový list většinou používá
Kde se pěstuje
Přední Asie, Středomoří
Na co se používá
Bobkový list se přidává do smetanových omáček, polévek, při nakládání masa, okurek a hub, pečení masa, zvláště zvěřiny, nezbytná součást rajské omáčky a bešamelu. Také slouží k dochucování pokrmů z mořských plodů, luštěnin, zeleniny i rýže.
Doporučené dávkování
1 vrchovatá čajová lžička mletého bobkového listu nahradí 3-4 celé listy
Země původu
Turecko
Bobkový list nabízíme v těchto variantách