Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Používá se ve směsích kari koření a jako potravinové barvivo (obsahuje žluté barvivo kurkumin). Je to antioxidant a má vynikající protizánětlivé účinky. Má jemnou chuť, lze ji přidat podle fantazie prakticky do každého pokrmu.
Chuť a vůně
jemně zemitá, hořkosladká
Druh kuchyně, ve které se kurkuma s oblibou používá
Na co se kurkuma většinou používá
Kde se pěstuje
Indie, Čína, Indonésie
Na co se používá
Jako důležitá součást karí a dalších indických směsí koření, na maso, ryby, vaječné, zeleninové a luštěninové pokrmy, do hořčice, omáček, polévek, rýže, ale i knedlíků a sladkých jídel.
Zajímavost
Z Asie pochází recept na léčivý nápoj zlaté mléko - je to kombinace rostlinného mléka s kurkumou, kardamomem, chilli a zázvorem.
Země původu
Indie
Informace o BIO produkci
Zemědělská produkce mimo EU.
BIO produkty certifikuje kontrolní organizace CZ-BIO-003.
Kurkuma je dostupná v těchto variantách