10 tipů na ledové čaje, které si snadno připravíte doma

10 tipů na ledové čaje, které si snadno připravíte doma

 

10 tipů na ledové čaje, které si snadno připravíte doma

Rozpálené léto je v plném proudu a tak vám přinášíme pár nápadů, jak se osvěžit ledovými čaji, které si lehce vyrobíte sami doma.

Příprava domácího ledového čaje je tak snadná, že se u toho ani nezapotíte. Jednoduše připravíte tradičním postupem horkou variantu, kterou po vylouhování necháte zchladnout na pokojovou teplotu a pak dáte ještě pořádně vychladit do ledničky. Při servírování určitě neuděláte chybu, když do nápoje hodíte pár kostek ledu a případně ozdobíte plátkem citronu.

Čím si tedy můžeme zpříjemnit rozpálené odpoledne u vody nebo v kanceláři? Kromě vychlazeného klasického zeleného čaje vyzkoušejte např. tyto chuťově lákavé alternativy:

Citronová tráva

Ledový čaj z citronové trávy patří k nejjednodušším a zároveň nejoblíbenějším letním nápojům. Polévkovou lžíci sušené citronové trávy zalijte jedním litrem vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Poté přeceďte a vychlaďte. Ochutit můžete šťávou z citronu a sirupem. Připravit si můžete i BIO variantu. KOUPIT CITRONOVOU TRÁVU >>

Citronová tráva s eukalyptem

Novou svěží chuť nápoje z citronové trávy získáte, pokud k ní přidáte eukalyptus. Na tři čajové lžičky citronové trávy přidejte dvě lžičky eukalyptu a opět zalijte litrem vroucí vody a louhujte deset minut. Eukalyptu se česky říká blahovičník. Takže se můžete spolehnout, že po této ledové bylinkové kombinaci se budete cítit blaženě. KOUPIT EUKALYPTUS >>

Ibišek sůdánský

Čaj z ibišku nebo-li Karkáde je červený lehce nakyslý nápoj, který je velmi oblíbený v severní Africe. Jeho příprava je opět velmi jednoduchá. Dvě polévkové lžíce zalijte vroucí vodou a nechte deset minut odstát a pak vychladit. Pro zjemnění chuti můžete přidat pár lístků čerstvé máty a dosladit medem nebo sirupem. KOUPIT IBIŠEK >>

Marocká máta se zeleným čajem

V horké Africe ještě chvilku zůstaneme a dáme si legendární čaj Le Touareg s berberskými kočovníky, kteří po staletí křižují Saharu a tak o horku něco vědí. Tento čaj si můžete koupit již  namíchaný nebo si jej připravit ze zeleného čaje a marocké máty. Čaj zalijte vodou o teplotě 70-80°C a ponechte 2-3 minuty louhovat. Afričané si tento čaj rádi poměrně silně sladí. KOUPIT LE TOUAREG >>

Thai Lemon

Chytla vás osvěžující chuť ochucených zelených čajů a chcete zkusit něco nového? Tak určitě nevynechejte Thai Lemon, kde zelenému čaji Sencha dodávají svěží chuť celé plátky citrónu, doplněné vousatkou citrónovou a dalšími bylinkami. Stejně jako jiné zelené čaje jej zalejte vodou o teplotě 70-80°C a louhujte 2-3 minuty. KOUPIT THAI LEMON >>

Zelený čaj s limetkou a aloe

Další ledovou peckou, kterou si můžete ještě více vychutnat léto, je směs pravého zeleného čaje Sencha s chutí limetky a aloe, doplněná lehce peprnou chutí máty. Tento zelený čaj má spíše nízký obsah kofeinu, takže se jej nemusíte bát popíjet po celý den. KOUPIT ČAJ S LIMETKOU A ALOE >>

Čaj se šťavnatými malinami

K létu patří vůně a chuť zralých malin. Tak proč si je nevychutnat i v ledovém nápoji, navíc v kombinaci jemného bílého a zeleného čaje. Vyzkoušejte směs pravého bílého čaje Shou Mei a zelené Senchy ze Srí Lanky, které jsou doplněné o šťavnatou chuť malin a černého rybízu. KOUPIT ŠŤAVNATOU MALINU >>

Ovocné citrusové čaje

Pro milovníky ovocných čajů doporučujeme ledově orosený lehce kyselý Sicilský pomeranč nebo naopak Sladký pomeranč. Oba jsou vynikající jak horké v zimě, tak vychlazené v létě. KOUPIT SLADKÝ POMERANČ >>

Indický černý čaj s mlékem

A pokud zelené a ovocné čaje nejsou vaším favoritem, doporučujeme vychlazený kořeněný indický černý čaj s mlékem Dáta Chai Masála. Tento čaj má povzbudivý účinek, ale např. oproti kávě s mnohem větší schopností soustředění. Zároveň je, na rozdíl od kávy, šetrný k žaludku. KOUPIT DÁTA CHAI MASÁLA >>