Dátá Masála je směs koření k přípravě tradičního indického bílého čaje (též nazývaný Yogi čaj). Nejčastěji se směs koření na Dátá Masála připravuje s černým čajem typu Assam. Takto připravený čaj má povzbudivý účinek, ale např. oproti kávě s mnohem větší schopností soustředění. Zároveň je, na rozdíl od kávy, šetrný k žaludku.
Druh kuchyně, ve které se Koření Dátá Chai Masála s oblibou používá
Doporučené dávkování
1-2 vrchovaté čajové lžičky koření na 1 l vody
Příprava
Do 1 litru vroucí vody přidáme postupně 2 lžičky černého čaje, 1 lžičku koření Dáta čaj masala a cukr. Necháme vařit 3 minuty, pak přidáme mléko a necháme znovu vzkypět. Scedíme a podáváme teplé nebo vychlazené.
Země původu
Česká republika