Vysoce kvalitní lusk vanilky odrůdy Bourbon, který pochází z Madagaskaru. Vanilkové lusky se v kuchyni používají nejčastěji k přípravě sladkých jídel, moučníků do zmrzliny nebo nápojů. Nejcennější částí vanilkového lusku je jeho obsah tvořený drobnými černými zrníčky. Před použitím tedy vanilkový lusk podélně rozřízneme a zrníčka vyškrábneme tupou stranou nože. Lusk zbavené zrníček ale nevyhazujeme a můžeme jej použít např. do svařeného vína nebo na výrobu vanilkového cukru.
Aromatické látky vanilky nejsou příliš těkavé, cítíme ji víc chutí, než čichem.
Délka lusku je 13 - 15 cm.
Chuť a vůně
příjemná intenzivní sladká chuť a vůně
Druh kuchyně, ve které se vanilka s oblibou používá
Na co se vanilka většinou používá
Na co se používá
Do sladkých omáček, dezertů, zmrzliny, koláčů, sušenek, cukroví, na výrobu domácího vanilkového cukru a extraktu.
Recept
DOMÁCÍ VANILKOVÝ CUKR
Do nádoby s cukrem zapíchněte lusk vanilky, můžete ho podélně rozříznout a obsah lusku zamíchat do cukru. Občas cukr promíchejte a přiblížně za 2 týdny máte výborný vanilkový cukr. Využít takto můžete i lusky zbavené zrníček, které jste použili při výrobě créme brulée nebo pečení.
Země původu
Madagaskar
Vanilka je dostupná v těchto variantách