Koření Kurkuma

 
Kurkuma
Koření Kurkuma Fotografie zobrazuje KURKUMA z našeho obchodu. Nepoužíváme ilustrační snímky z fotobank nebo propagační obrázky od dodavatelů.
Balení 40 g 24,- Kč koupit Balení 80 g 48,- Kč koupit volná
váha vybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem na prodejně Nuselská 10, Praha 4 Jak je zboží zabaleno?

Kurkuma se také nazývá "indický šafrán" protože obsahuje žlutá barviva, díky kterým je ji možné použít tam, kde se používá šafrán. Na rozdíl od šafránu je barvivo kurkumy rozpustné v tucích. Je zcela neškodné. Kurkuma je základní součástí Kari (curry), používá se do polévek, k přibarvování másla, umělých tuků, sýrů, hořčice, těstovin atp. Zvyšuje odolnost a regeneraci organizmu, podporuje imunitu, stimuluje zažívání, pročišťuje játra, zlepšuje paměť a trávení, má antioxidační účinky, čistí pleť a tlumí bolest. Indická kuchyně přibarvuje kurkumou rýži a sladké pokrmy. Je též vhodná do vařených brambor nebo knedlíků. Podporuje tvorbu a vylučování žluči, proto je vhodné ji používat ke každému tučnějšímu masu.

Země původu: Indie
Recept pro inspiraci

Vařené brambory s kurkumou

1 kg brambor
1 lžička celého kmínu
1 lžička soli
1 lžička kurkumy
1 lžíce másla
petrželka

Do studené vody vložíme oloupané a nakrájené brambory. Přidáme lžičku soli, kmínu a kurkumy. Dáme vařit pod pokličkou na mírném ohni cca. 20 minut. Když jsou brambory měkké, slejeme vodu a pod pokličku vhodíme 1 lžící másla a na úplný závěr, nejlépe na talíři dozdobíme nasekanou čerstvou nebo sušenou petrželkou.