Bazalka je bylinka s ostřejší aromatickou chutí, která povzbuzuje strávníky k jídlu a podporuje trávení.
Sušená bazalka se používá k ochucení různých druhů zeleninových pokrmů, polévek, bílých nebo rajčatových omáček, špenátu či fazolí. V italské kuchyni má samozřejmě svou významnou roli při přípravě pizzy a těstovin. A rozhodně nesmíme zapomenout na zvěřinu, ryby i různé mořské živočichy.
Chuť a vůně
Díky obsahu silic má typickou vůni a nasládlou chuť.
Druh kuchyně, ve které se bazalka s oblibou používá
Na co se bazalka většinou používá
Kde se pěstuje
Indie, Egypt, Evropa
Na co se používá
Do rajčatové omáčky na těstoviny, na pizzu, do polévek, k dušenému masu, na kuře nebo ryby.
Recept
RAJSKÁ POLÉVKA
2 konzervy drcených rajčat, 200 ml zeleninového vývaru, 50 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 jarní cibulka, 2 stroužky česneku, 1 lžíce bazalky, 1 lžička medu, sůl, pepř, 150 g těstovinové rýže.
Na oleji a másle osmahněte nakrájenou jarní cibulku a rozdrcený česnek. Přidejte rajčata, 15 minut duste a přilijte vývar. Přisypte bazalku, ochuťte medem, solí a pepřem, promíchejte a vařte dalších 10 minut. Těstovinovou rýži uvaříme dle návodu zvlášť a přimícháme do polévky.
Země původu
Egypt
Bazalka je dostupná v těchto variantách
Míša z Království doporučuje
Čerstvou nebo sušenou? Pokud budete bylinku tepelně upravovat (např. omáčky nebo pečení masa), pak můžete použít sušenou. Do salátu ale sáhněte po čerstvé bylince.