Ve starých českých kuchařkách se badyánu pro jeho tvar říká hvězdičkové koření a i v zahraničí na něj narazíte pod názvem star anise, tedy hvězdicový anýz. I když botanicky nemá s anýzem nic společného, jeho kořeněná chuť a vůně je anýzu podobná, jen je u badyánu silnější.
Badyán má své hlavní místo v asijské kuchyni, kde jej nalezneme např. v legendární čínské směsi koření pěti vůní, vietnamské polévce phở, indickém biryani a desítkách dalších receptů.
V naší české kuchyni se používá především do vánočního pečiva, perníků, povidel, ovocných polévek, kompotů a samozřejmě nezastupitelný je při ochucení svařeného vína.
Chuť a vůně
Kořenitě nasládlá chuť, vůně podobná anýzu a fenyklu.
Druh kuchyně, ve které se badyán s oblibou používá
Na co se badyán většinou používá
Kde se pěstuje
jihovýchodní Asie a Tichomoří
Na co se používá
Badyán je nezbytnou ingrediencí tradiční asijské kuchyně, např. vietnamské nudlové polévky phở. Používá se na přípravu různých mas, ryb a mořských plodů. V české kuchyni se přidává do perníků, sušenek, povidel, kompotů nebo při výrobě likérů a horkých nápojů.
Země původu
Vietnam
Informace o BIO produkci
Zemědělská produkce mimo EU.
BIO produkty certifikuje kontrolní organizace CZ-BIO-003.
Badyán nabízíme v těchto variantách