Fenykl jako koření se užívá především do vánočního pečiva, perníku, koláčů, pudinků, do nakládané zeleniny, zvláště do červené řepy.
Kromě kuchyně se též s oblibou používá k přípravě bylinných čajů. Fenyklový čaj je vhodný pro normální funkci trávicího traktu.
Chuť a vůně
Nasládlá, podobná anýzu a lékořici.
Druh kuchyně, ve které se fenykl s oblibou používá
Na co se fenykl většinou používá
Kde se pěstuje
Středomoří
Na co se používá
Na ochucení pečiva, nakládání zeleniny, skvěle se hodí k pokrmům z rajčat, ryb, mořských plodů, vepřového masa, drůbeže i zvěřiny. Je také součástí tradiční čínské směsi koření pěti vůní a indických směsí karí (např.karí madras) a masála.
Příprava
Bylinný čaj: fenykl je vhodné podrtit, zalít vroucí vodou v poměru 1-2 čajové lžičky na 250 ml, v zakryté nádobě nechat 10-15 minut louhovat, poté přecedit. Pro silnější chuť lze fenykl i krátce povařit a pak nechat 15 minut louhovat.
Pije se 1-3x denně.
Země původu
Bulharsko
Fenykl nabízíme v těchto variantách